Gdy kursant kończy naukę w szkole, przenieś go do archiwum. Unikniesz niepotrzebnego zamieszania w zakładce „Kursanci” a także niepotrzebnych opłat za kursantów, którzy nie pobierają nauki.

Jak zarchiwizować kursanta?

To nie trudne, postępuj według następujących kroków:

  1. Z  listy kursantów wybierz właściwą osobę.
  2. W zakładce „Ogólne” kliknij w przycisk „Archiwizuj”.

Gotowe, kursant został przeniesiony do archiwum razem z jego ratami, schematami płatności oraz rabatami.

Przy zarchiwizowanym kursancie pojawi się także informacja kiedy i przez kogo został on zarchiwizowany.

 

Czy w razie potrzeby muszę zapisać kursanta na nowo?

Nie ma takiej konieczności. Jeżeli kursant z powrotem zacznie uczyć się w Twojej szkole, przywróć go z archiwum.

Jak tego dokonać?

Włącz tryb „Archiwum”, lista kursantów powiększy się o kursantów zarchiwizowanych. W trybie archiwalnym szata graficzna platformy jest inna niż w normalnym trybie. Również niektóre funkcje są nieaktywne. Wybierz osobę, którą chcesz przywrócić i w zakładce „Ogólne” kliknij w przycisk „Przywróć”.

Gotowe, kursant jest już aktywny i możesz przypisać go do konkretnej grupy.

Możesz także zarchiwizować grupę i w tym celu z listy grup wybierz właściwą. Następnie,w zakładce „Ogólne” kliknij w przycisk „Archiwizuj”.

Możesz wybrać, czy chcesz zarchiwizować grupę z kursantami lub bez. Na górze strony pojawi się odpowiedni komunikat systemowy. W przypadku, gdy któryś z kursantów nie ma uregulowanych płatności, system wyświetli stosowny komunikat. Istnieje wtedy możliwość anulowania archiwizacji i weryfikacji sald. Jeśli mimo wszystko chcesz kontynuować, kliknij „Archiwizuj”.

 

Gotowe, grupa została zarchiwizowana.

Podobnie jak kursanta, możesz przywrócić grupę z archiwum.Włącz tryb „Archiwum”. Z listy grup wybierz tę, którą chcesz przywrócić.W zakładce „Ogólne” kliknij w przycisk „Więcej” a nastęnie wybierz opcję „Przywróć” lub „Przywróć bez kursantów”.

W drugim przypadku kursanci pozostaną w archiwum.

Jak zarchiwizować lektora?

Nic trudnego, podczas archiwizowania lektora oraz przywracania go z archiwum postępuj podobnie, jak w przypadku archiwizowania grupy lub kursanta. Z listy lektorów wybierz tego, którego chcesz zarchiwizować. Następnie w zakładce „Ogólne” kliknij w przycisk „Archiwizuj”.

Jeżeli chcesz przywrócić zarchiwizowanego lektora , włącz tryb „Archiwum” i następnie z listy lektorów wyszukaj właściwego. W kolejnym kroku, w zakładce „Ogólne” lektora kliknij „Przywróć”.