Przygotowujesz się do nowego roku szkolnego i chcesz wykorzystać poprzednie grupy? Platforma LangLion daje Ci taką możliwość i z pewnością to zaoszczędzi Twój czas. Kopia grupy będzie miała identyczne właściwości a w razie konieczności wprowadź pojedyncze zmiany.

W jaki sposób skopiować grupę z już istniejącej? 

Nic trudnego.

1. Kliknij w moduł „Sekretariat” i wybierz zakładkę „Grupy”.

2. Wybierz właściwa grupę.

3. W zakładce „Ogólne” wybierz opcję „Skopiuj i aktywuj”.

4. Zdecyduj teraz czy chcesz skorzystać z opcji skopiowania grupy wraz z ustawieniami generatora zajęć czy nie.

Jeżeli chcesz, aby nowa grupa miała identyczny plan, kliknij w przycisk „Kopiuj z ustawieniami generatora”. 

5. W wyświetlonym formularzu edycji, który wypełniony jest identycznymi właściwościami jak w kopiowanej grupie, możesz wprowadzić potrzebne zmiany. Nadaj grupie nazwę, zmień datę rozpoczęcia, pamiętaj o ustawieniu odpowiedniego sposobu rozliczenia i aktualnych cen za kurs lub lekcję.

5. Po ukończeniu edycji zapamiętaj zmiany klikając w przycisk „Zapisz i zamknij” .

Poprzednią grupę możesz umieścić w archiwum.

Czy istnieje możliwość kopiowania grupy, znajdującej się w archiwum?

Oczywiście i to w bardzo prosty i właściwie ten sam sposób! W tym celu włącz widok archiwalny – przez kliknięcie w przycisk „Archiwum” i dalej postępuj dokładnie tak samo jak opisaliśmy powyżej.

 

Pamiętaj, że skopiowanie i aktywowanie grupy nie przywróci automatycznie kursantów z archiwum, należy ich przywrócić ręcznie. Od razu po przywróceniu pojawią się oni na liście kursantów w nowo utworzonej grupie.

Podsumowując:

  • podczas kopiowania grupy archiwalnej, system domyślnie zaciąga do nowej grupy osoby zapisane w roku poprzednim. Kopiowanie dokonywane jest przy włączonym archiwum. Kursanci nie zostaną automatycznie przywróceni do aktywnych. Kursanci zostaną wyświetleni na liście w nowej grupie po ich przywróceniu do systemu,
  •  podczas kopiowania grupy aktywnej (jeśli zapisani do niej kursanci są aktywni), system domyślnie zaciąga do nowej grupy osoby zapisane w roku poprzednim. Kopiowanie dokonywane jest przy wyłączonym archiwum. Kursanci cały czas są aktywni i widoczni w obu grupach,
  • podczas kopiowania grupy aktywnej, jeśli zapisani do niej kursanci są zarchiwizowani, system domyślnie zaciąga do nowej grupy osoby zapisane w roku poprzednim, ale kopiowanie należy wykonać przy włączonym archiwum. Kursanci nie zostaną automatycznie przywróceni do aktywnych. Kursanci zostaną wyświetleni na liście w nowej grupie po ich manualnym przywróceniu do systemu,
  • podczas kopiowania grupy aktywnej, jeśli zapisani do niej kursanci są zarchiwizowani, system nie zaciąga do nowej grupy osób zapisanych w roku poprzednim, jeśli kopiowanie wykonane zostało przy wyłączonym archiwum. Kursantów należy manualnie przywrócić z archiwum i przypisać do odpowiedniej grupy.

Jeśli kursant zostanie przeniesiony do nowej grupy podczas kopiowania, ale faktycznie ma rozpocząć naukę w innej nowej grupie, należy go usunąć z grupy skopiowanej i dopisać do odpowiedniej